Lahdelman pienipäiväretkiopas

10 parasta lähiretkikohdetta

10 parasta lähiretkikohdetta Lahdelmassa majoittuville

Poimi tästä talteen lähialueen parhaat päiväretki-ideat, varustemuistilista ja lisätietoa jokamiehenoikeuksista. Lataa sähköinen opasvihkonen puhelimeesi ja lähde tutustumaan lähialueen luontokohteisiin ja nähtävyyksiin!

Kesäharrastukset Lahdelmassa: Lenkkeily, patikointi, uinti, kalastus, marjastus, sienestys ja soutaminen vapaasti Peruvedellä. Kävely-, lenkkeily-, pyöräily-, ja kalastuskartat löydät tämän oppaan lopusta.

Vuokravälineet: polkupyörät, kävelysauvat, perämoottorit (akulla toimiva), perämoottorit + bensa, kalastusvälineet sekä virvelit.

Talviharrastukset Lahdelmassa: Kävely, hiihto, kelkkailu ja onkiminen lähimaastoissa. Luistelumahdollisuus Peruveden luonnonjäällä (jos lunta ei ole liikaa) sekä kuntohiihto isännän tilan ympäristön tekemässä latuverkostossa. Latukartan löydät tämän oppaan lopusta.

Vuokravälineet: sukset ja monot, potkukelkka, pilkki ja reppu sekä jääkaira.

Huom! Kaikki kartat löydät myös sivustolta lahdelma.com/kartat-ja-oppaat

Retkivarusteiden tarkistuslista

Taukoja varten on hyvä ottaa mukaan jotain lämmintä, kuten kevyt taukotakki tai vaikka pipo, jotta kahvitauoilla ei ehdi kylmä yllättää.

Pakkaa päiväreppu sään mukaan:

Istuinalusta
Tulitikut ja sytykkeitä (vedenpitävästi pakattuna)
Puukko
Eväät, juomapullo (vettä)
Matkapuhelin ladattuna (varavirtalähde jos on)
WC-paperi
Ensiaputarvikkeet (laastari, haavapyyhe, joustoside, kyypakkaus
Reittikartta/maastokarttasovellus (puhelimeen ladattuna
112-sovellus (puhelimeen ladattuna)

Vinkit tulille

Yksi parhaista tulentekotavoista laavulla on ristikkomalli, jossa puita laitetaan lomittain päällekkäin. Idea on, että alkupuut ovat riittävän kapeita ja välissä on löyhästi sytykkeitä, jotta puiden väliköissä pääsee tulta ruokkiva ilma kiertämään. Tällainen ”keko” toimii myös tuulisemmalla ilmalla yleensä hyvin.

Huom! Pakkaathan ruoat niin, että roskaa syntyy mahdollisimman vähän ja varaat mukaasi pussin roskille (jotta voit tuoda ne pois).

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeudet muodostavat maamme luonnon virkistyskäytön perus-tan ja pohjautuvat lainsäädäntöömme. Kiitos, että kunnioitat oikeuksiamme toimimalla vastuullisesti.

Jokamiehenoikeudella saa:
Liikkua jalan, hiihtäen, pyöräillen, vesistössä ja jäällä (paitsi piha-maalla tai viljelyksessä olevilla pelloilla/istutuksilla)
Oleskella/telttailla tilapäisesti siellä, missä liikkuminenkin on sallittua (riittävän etäällä asumuksista)
Poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja
Onkia ja pilkkiä

Tulenteko:
Tulenteko on sallittu niille varatuissa paikoissa, kuten retkeilyalueiden merkityillä tulipaikoilla
Mikäli metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa, saa tulen tehdä ainoastaan hormillisiin keittokatoksiin!

Jokamiehenoikeudella ei saa:
Kulkea pihamailla, istutuksissa tai viljelyssä olevilla pelloilla
Aiheuttaa haittaa tai häiriötä toiselle tai ympäristölle
Häiritä lintujen pesintää tai riistaeläimiä
Kaataa tai vahingoittaa puita
Ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai oksia
Roskata ympäristöä
Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa
Kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
Tehdä avotulta ilman maanomistajan lupaa

Repoveden kansallispuisto

Pikkulappi ja Järvi-Suomi samassa paketissa
70 km / 54 min.

Repovesi on yksi maamme suosituimmista kansallispuistoista upeiden maisemien, korkeuserojen ja sijaintinsa vuoksi. Puistossa voi paitsi patikoida, myös polkujuosta, pyöräillä, uida, meloa ja kiipeillä. Monet yritykset tarjoavat kansallispuistossa erilaisia luontoaktiviteetteja, venetaksipalveluita sekä opastusta. Ensikertalaiset usein kokeilevat noin 5 kilometrin mittaisen Ketunlenkin tai kiipeävät Mustalamminvuoren näkötorniin. Sisäänkäynneistä lähin on Lapinsalmen paikoitusalue osoitteessa Riippusillantie, Kouvola.

Kesäkuukausina kannattaa varautua ruuhkiin, joten jos etsit luonnonrauhaa ja hiljaisuutta, niin suuntaa kansallispuiston pohjoisosiin tai Repovedeltä Mäntyharjuun/Orilammelle johtaville retkeilyreiteille.

Kartat ja kulkuyhteydet: www.luontoon.fi/repovesi

Leivonmäen kansallispuisto

Kuin Keski-Suomi pienoiskoossa
76 km / 1 h 10 min.

Leivonmäen kansallispuiston helppokulkuisilla poluilla ja pitkospuureiteillä viihtyy koko perhe ja jo yhden päivän retkellä näet Keski-Suomen luonnon monet kasvot – järvet, harjut, suot sekä upeat harjualueet. Siksi kansallis-puiston sanotaankin olevan kuin Keski-Suomi pienoiskoossa.

Puiston pohjoisosassa, Syysniemessä, sijaitsevat puiston kuusivaltaisimmat, erämaisimmat metsät, kun taas Selänpohjan ympäristössä Hietajärvenkan-kaalla ja Joutsniemessä humisevat iäkkäät harjumänniköt.

Kartat ja kulkuyhteydet: www.luontoon.fi/leivonmaki

Evon retkeilyalue

Kaikenikäisille sopiva retkeilyalue
120 km / 1 h 40 min.

Evolla voi kävellä helpoilla luontopoluilla tai lähteä ilvesten patikkareiteille Asikkalaan ja Padasjoelle asti. Kansallispuistostatuksen puuttumista ei kannata arkailla, sillä alueella on useita tulentekopaikkoja, keittokatoksia ja laavuja. Evolla voi myös kalastaa istutettua lohta ja erilaisia luonnonkaloja.

Toisin kuin esimerkiksi Repovesi, Evo sopii erinomaisesti myös liikuntaesteisille sekä lastenvaunujen kanssa liikkuville. Kuten muissakin puistoissa, on Evollekin saatavilla monipuolisesti erilaisten yhteistyötahojen palveluita.

Kartat ja kulkuyhteydet: www.luontoon.fi/evo

Rekolan ylämaankarjatila

Pieni luomutila maalaismaisemissa 
2 km / 2 min.

Lahtelan naapurissa ylämaankarjaa kasvattava Rekolan tila on oikea paikka maaseutumatkailijoille! Erinomainen pihviliha sopii monipuoliseen ruoanlaittoon ja grillattavaksi ja pientilallisilla on myös suoramyyntiä paikan päällä.

Skotlannin Ylämailta kotoisin olevan ja alkuperäisrotuihin kuuluvan Highland Cattlen kasvatuspiirteisiin kuuluu vapaa laidunnus omissa laumoissaan ja mahdollisimman stressivapaa ympäristö ilman keinotekoisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Koska eläimet asuvat, liikkuvat ja oleilevat ulkona vuoden ympäri – voi tiluksille piipahtaa ostoksille tai hetkeksi katsomaan elämiä ja oikean pientilan toimintaa. 

Lisätiedot: www.rekolantila.blogspot.com

Miekankosken kahvila ja uittotupa

Sympaattinen päiväretkikohde
11 km / 13 min.

Kahden järven välisellä luonnonkauniilla kannaksella sijaitseva sympaatti-nen pikkukahvila, jossa on myös käsityömyymälä, sepän paja, uittomuseo sekä kanoottien vuokraustoimintaa. Koskikalastajien suosimassa lähikos-kessa esiintyy luontaisina saalislajeina taimenta, kuhaa ja siikaa. Erityska-lastusluvalla voi kalastaa virvelillä tai perholla, mutta ei elävällä syötillä, eikä mato-ongella. Erityiskalastuslupia myydään kosken viereisessä kesäkahvi-lassa.

Miekankoskelta voit myös vuokrata kajakkeja tai kanootteja (sekä kuljetus-palvelua) monenlaisille tutustumisretkille lähivesistöihin. Muutaman tunnin helpon päiväretken saat suuntaamalla läheiselle Vihantasalmelle, jossa on myös ravintolapalveluita, tai historialliseen Naulasaareen.

Kahvilasta saa kotileivonnaisia, itse leivottua leipää, rukiisia karjalanpiirakoi-ta ja jäätelöä. Tänne polkaisee vaikka koko perhe pyörän selässä, mutta ku-ten vanhoilla teillä yleensä, on suojavyöhyke vain noin metrin levyinen.

Aukioloajat ja lisätiedot: www.miekankoskenkahvila.com

Taidekeskus Salmela

Taidetta ja konsertteja upeassa järvimiljöössä
22 km / 20 min.

Mäntyharjun kirkonkylän upeassa järvimiljöössä sijaitseva Taidekeskus Salmela on suosittu taidenäyttelyjen ja konserttien pitopaikka. Monipuolinen ohjelmisto ja vuosittain vaihtuvat teoskokoelmat, laaja näyttelyalue, maisema- ja veistospuisto sekä hyvät ravintola- ja kahvilapalvelut tekevät Salmelasta suositun kesäkohteen, jossa käy vuosittain yli 40 000 kulttuurin ystävää.

Aukioloajat ja ohjelmisto: www.taidekeskussalmela.fi

Pertunmaa

Pieni kyläkeskus ja kaunis kesätori
9 km /9 min

Pienessä kyläkeskuksessa (Kirkonkylällä) on kesäaikaan viehättävä ja eläväinen torialue aivan rannan tuntumassa, jossa voi piipahtaa vaikka lettukahvilla. Muita käyntikohteita ovat Vanha-Rantalan talomuseo sekä erilaiset vaihtuvat taidenäyttelyt Pertunmaan kunnantalolla.

Kaikki tapahtumat: www.pertunmaa.fi

Mäntyharju

Vireässä kylässä on kahviloita ja pikkupuoteja
25 km / 25 min.

Mäntyharjulla on useita ympärivuotisia kahviloita ja pieniä putiikkeja sekä useampikin kierrätyskeskus ja kirpputori, joihin kannattaa piipahtaa etsimään löytöjä. Kyläkeskuksessa on myös metsäleikkipuisto, hyvät liikuntapalvelut, maastopyörä- ja patikointireittejä, useampikin museo sekä Taidekeskus Salmela. Kesäaikana kannattaa torin lisäksi tutustua Kurkilahden alueeseen, jossa on useita kahvila- ja ravintolapalveluita, kanootinvuokrauspiste sekä yrityskeskittymä vanhalla Kenkätehtaalla, Askeleella.

Tapahtumat ja käyntikohteet: www.mantyharju.fi

Mikkeli

Lähimmässä kaupunkikeskuksessa on paljon nähtävää
50 km / 50 min.

Mikkeli on yli 50 000 asukkaallaan seutukunnan lähin kaupunkikeskusta, jossa on hyvä päivittäistavarakaupojen palvelutarjonta, sekä useita käymi-sen arvoisia nähtävyyksiä, kahviloita ja pikkuputiikkeja. Kaupungin keskellä sijaitseva tori on eläväinen kohtauspaikka, jossa on perinteisesti järjestetty myös erilaisia tapahtumia, kuten ruokamarkkinoita. Paikallisten suosimaa Eepin grilliä ja kuplavohveleita kannattaa ainakin käydä kokeilemassa. Au-ton voi jättää toriparkkiin, josta on lyhyt kävelymatka Mikkelin satamaan, josta voi varata sisävesiristeilyn Suomen suurimmalle järvelle, Saimaalle.

Keskustan tuntumassa sijaitsevat myös ihastuttavat Kenkävero sekä Tertin kartano, jotka soveltuvat molemmat päiväretkikohteiksi sellaisinaan, mutta ehdit halutessasi päivän aikana hyvin niihin molempiinkin. Kenkäveron lä-histöllä on myös pienen kävelymatkan päässä hyppytornillinen Kaihun uima-ranta, joka on hellepäivinä varsinkin nuorison suosiossa.

Vanhana päämajakaupunkina Mikkelissä on myös useita museoita, joista iso osa liittyy tavalla tai toisella sotahistoriaan sekä edesmenneeseen armeijan ylipäällikköön, Marsalkka Mannerheimiin. Sodan ja rauhan keskus Muisti on museoista uusin ja siihen suosittelemme tutustumaan, vaikka sotahistoria ei muuten kiinnostaisikaan.

Lapsiperheille kokeilemisen arvoisia ovat Mikke kaupunkijuna, Vesipuisto Visulahti, Saimaa Stadiumin SuperCorner sekä aktiviteetteja ja extreme-elämyksiä tarjoava Xon-puisto. Keskustan tuntumassa sijaitsevat uimarannat löytyvät parhaiten kaupungin sivuilta googlettamalla.

Luontokohteista tunnetuimmat ovat Neitvuori sekä Astuvansalmen kallio-maalaukset, jotka sijaitsevat Mikkeliin liitetyssä Ristiinassa.

Kesäteatterit

Lahdelman lähistöllä on kaksi kesäteatteria, joista lähimpään, eli Koirakiven kesäteatteriin, on matkaa vain 13 kilometriä. Toinen kesäteattereista, Mänty-harjun kesäteatteri, sijaitsee Iso-Pappilan museoalueella Mäntyharjun Kir-konkylässä jonne on matkaa 25 kilometriä. Molemmat kesäteatterit ovat ka-tettuja ja niissä on näytösten aikaan kahvilapalveluita.

Ohjelmisto:
www.koirakivi.net/kesateatteri
www.mantyharjunkesateatteri.net